Kycklingrätter

Kyckling ala Carina?

1 pkt kycklinglårfilé

1 pkt kokosmjölk (tetra paket)

1-2 msk honung

ca 1-2 msk ingefära eller mer, beroende på hur stark du vill att det ska vara

1 st vitlök

salt och peppar

paprika krydda

Bryn vitlöken lätt, tillsätt även ingefäran, bryn sedan kycklingen tillsammans med detta.

Tillsätt honung och kokosmjölken samt kryddor efter tycke och smak.

Låt puttra under lock tills kycklingen är färdig, servera med sallad och ris!

IMG_3353
Lätt att laga och så gott att äta!

Benbuljong på kyckling?

1-2 st hela kyckling skrov (färskt ) jag köpte mina direkt hos bonden Kärra Gårdsslakteri & Rökeri

3-4 morötter

3-4 vitlökar

4 selleristjälkar

5-6 kryddpeppar korn

2 tsk färsk eller torkad timjan

rapsolja

1 citron

1-2 msk tomatpuré

Jag valde att inte ta i något salt eftersom jag saltar den efter att buljonger är helt färdig.

Det känns lättare eftersom det är svårt att bedöma exakt vatten mängd, beror även på hur stort eller litet ditt kycklingskrov är.

Gör så här:

Sätt ugnen på ca 200-220 grader, gnid in kyckling skroven i rapsolja och citronsaft från den färska citronen.

Lägg dom på en ugnssäker form mitt i ugnen tills de får gyllene brun färg, ta ut formen efter ca 20-30 min beroende på vilken ugn man har, för min tog det 30 min. Vänd skroven och pensla på tomatpurén lite över allt, ställ in formen igen i ca 20-30 min.

Lägg sedan skroven i en stor kastrull jag använde en 10 liters kastrull.

Täck med kallt vatten så att det precis täcker skroven, lägg i alla de extra godsakerna, vitlöken, morötterna, kryddpeppar och timjan.

Låt det hela koka upp och skumma av noga.

Obs tänk på att detta är den enda gången som det får koka riktig, resten av tiden ska det endast sjuda på min spis blev det på 2:an.

Sjuda ska det göra i ca 12 timmar gärna längre, jag gjorde så att jag lät det sjuda från ca 10:00 på morgonen till ca 21:00 på kvällen, sen svepte jag in grytan i frotté handdukar, en billigare variant på  (slowcook). Den höll värmen super bra ända fram till morgonen ca kl. 7:00. För dig som inte visste så är ”slowcook” en gammal och väl beprövad metod.

Jag tänker helt klart köpa en Wonderbag lite längre fram men så länge funkar det här alldeles utmärkt.

Sila bort all skrov och grönsaker, ställ den sedan i kylen för att svalna helt.

Efter den är helt kyld tar du bort fetthinnan som bildats, spara det och använd till att steka i.

Jag fick ut ca 4-5 liter på min sats så jag frös in ca 1 liter i varje påse som jag sedan tar fram efter hand. I kylen håller sig benbuljongen i ca 1 vecka och i frysen några månader.

Jag värmer ca 1 1/2 dl åt gången saltar och pepprar enligt min smak och strö på lite krasse eller vad man nu gillar för typ av örter.

Detta dricker jag ca 1- 2 gånger om dagen, gärna en halv timme innan jag äter för att främja matsmältningen.

 

 

IMG_5011

IMG_5015

IMG_5021