Bröd

Knäcke bakat på mandelmjöl? 1 plåt

2 dl mandelmjöl

1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

0,5 dl linfrö

0,5 dl rapsolja

2 dl kokhett vatten

Flingsalt, både lite i smeten och lite att strö över.

Blanda alla torra ingredienser, häll sen över oljan och det kokheta vattnet och rör om väl.

Häll smeten på oljad plåt eller bakplåtspapper. Jag använde bakplåtspapper.

Jag tog ett bakplåtspapper över och tryckte med händerna ut smeten så tunnt som möjligt.

Strö över flingsalt och grädda knäcket i ugnen i 150 grader ca 50-60 minuter.

Havre limpa?

1 bröd ugnsvärme 200 grader i ca 55-60 minuter

130 gram havre mjöl

180 gram bovetemjöl

1 1/2 tsk brödkrydda

1 tsk salt

20 gram psylliumfröskal

450 gram kallt vatten

20 gram jäst

80 gram mörk sirap eller smält honung

1/2 msk äppelcidervinäger

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom psylliumfröskal, när du blandat samman alla ingredienser tillsätter du psylliumfröskalen och blanda smeten väl.

Klä en avlång form ganska så stor eftersom brödet jäser en del typ en som är  1- 1 1/2 liter med bakplåtspapper och häll sedan över smeten i den.

Låt brödet jäsa i formen ca 2-3 timmar med plastfolie över.

Tag av plasten och grädda i ugnen ca 55-60 minuter.

Sedan när brödet är klart låt det stå i ca 6-8 timmar på ett spisgaller med en handduk omkring sig.

När du bakar glutenfritt bröd låter man alltid brödet svalna först och det beror ofta på att brödet smakar bättre plus att smakerna får sätta sig ordentligt.

 

 

C-vitamin laddat bröd?

 1 bröd ugnsvärme 175° i ca 50-55 min.

Snabb och så god limpa laddat med mycket vitaminer?

De torra ingredienserna blandas för sig.

100g bovetemjöl

100 g glutenfritt havremjöl

25 g hirsflingor

20 g nyponskalsmjöl

15 g psylliumfröskal

1 tsk bikarbonat

2 tsk salt

2 tsk brödkrydda

De blötta ingredienserna blandas tillsammans.

500 gram laktosfri filmjölk (mjölkfritt allternativ, bytt ut fil till  500g kokosgrädde).

1 dl vatten

50 gram smält ekologisk honung

50 gram russin

50 gram rostad solrosfrön

Gör så här:

Blanda alla de torra ingredienserna för sig, blanda sedan fil, vatten och smält honung.

Sist rör du ner russinen och de rostade solrosfröna försiktigt och fint.

Lägg bakplåtspapper i en avlång form och lägg den kladdiga glutenfria smeten i formen, låt stå i formen i ca 1 timme med plastfolie över. Detta gör man för att smakerna ska sätta sig.

Har man ont om tid så kan du minska ner tiden till 30 minuter.

Låt stå mitt i ugnen i ca 50-55 min, placera brödet på galler med en handduk kring sig för att helt svalna.

Njut av en smakrik bröd bit!

IMG_5076


 

 


Mandelfrallor med durramjöl?

6 st 200 grader mitt i ugnen ca 15 min.

1,5 dl mandelmjöl

1 dl durramjöl

1,5 msk fiberhusk

1,5 msk linfrö

1,5 tsk bakpulver

1 tsk salt

2 ägg

2 dl yoghurt

3 msk mjölk eller vatten (jag tog vatten)

3 msk smällt kokosfett

2 msk honung

Vispa ägg och honung fluffigt, smällt fettet, tillsätt sedan fett och yoghurt i äggsmeten. Blanda de torra och blanda ner det i smeten. Låt stå och svälla typ 15 min. Rulla till bollar med oljade händer och lägg på bakplåtspapper.

IMG_3275


”Sotaren”★

Ugnen 175 grader ca 45-60 min

1 bröd!
600 g filmjölk
200 g mörk sirap
1 tsk bikarbonat
30 g nyponskalsmjöl
260 g bovetemjöl
40 g soja mjöl
20 g psylliumfröskal
1 tsk salt
2 msk brödkryddor

Strö över lite bovetemjöl innan du sätter in i ugnen, jag använder bakplåtspapper i formen.
Låt brödet svalna innan du avnjuter detta goda bröd.

Lycka till med baket……….

Receptet är hämtat från ”nytt bröd” skriven av, Jessica Frej & Maria Blohm.